Gisli Kristjanson (©Reuters)
Gisli Kristjanson (©Reuters)

Jedan od najboljih rukometaša današnjice napada Srbiju u Minhenu

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.11.23. | 14:14

Gisli Kristjanson se oporavlja od operacije desnog ramena i trebalo bi da bude spreman za prvi meč Evropskog prvenstva protiv Orlova 12. januara

Najveći rival Srbije u prvoj fazi na Evropskom rukometnom prvenstvu u Minhenu u januaru biće Island. Puca od asova u selekciji ove malene zemlje. Prva zvezda je sigurno srednji bek prvaka Starog kontinenta Magdeburga, Gisli Kristjanson.

On ne igra od sredine juna i finalne utakmice Lige šampiona protiv Kjelcea, kada je sa povređenim ramenom odveo ekipu iz istočne Nemačke do trofeja. Platio je veliku cenu, morao je nekoliko dana kasnije na operaciju. I dalje je bez minuta u sezoni. Oporavak u takvim situacijama traje najmanje pola godine. Bio je pod znakom pitanja za Evropsko prvenstvo koje kreće za manje od dva meseca, ali poslednje informacije govore sa se Gisli dobro oporavlja i da bi trebalo da bude spreman za duele sa Srbijom, Mađarskom i Crnom Gorom u prvoj fazi šampionata u Minhenu.

Izabrane vesti

Imao sam potpunu isti operaciju levog ramena i počeo sam da igram posle pet i po – šest meseci. Ovo je šutersko rame koje zahteva još više preciznosti i snage. Oporavak je teži sada jer moram stalno desno rame da koristim, ali idem ispred roka”, rekao je Kristjanson za islandski sajt RUV.

Rukometaš Magdeburga sprema se odvojeno od ekipe. Svakodnevno radi vežbe i zasad se procenjuje kada je najpogodnij trenutak za povratak na teren.

"Uzbuđen sam zbog sledećeg koraka. Ovo je najzabavniji proces jer sada počinje da radim sve”.

On kaže da je naučio da sluša govor svog tela.

Ne mogu da lažem sebe. Moram izuzetno pažljivo da slušem sebe i šta mi rame govori".

Island i Srbija se sastaju 12. januara 2024. godine u prvom kolu u Minhenu. Taj meč je možda i presudan za obe reprezentacije koje u Nemačkoj jure plasman u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu koje nisu izborile ove godine na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj.

Volim rukomet, volim da igram za reprezentaciju, gorim od želje da opet budem deo selekcije Islanda".

Na pitanje da li će biti u sastavu za susret sa Srbijom, Gisli nije bio decidan, ali se očekuje da će se oporaviti za meč sa Orlovima.

Kako danas stvari stoje, igraću”, zaključio je Kristjanson.

18.00: (1,35) Flensburg (8,50) Rajn Nekar Leven (4,00)

Gisli je prototip rukometaša budućnosti. Brz, kao od gume, lucidan, "1 na 1" gotovo neodbranjiv. Sve vidi, sve zna, jednostavno nema mana. Tek su mu 23 godine i vreme je pred njim i legitimni je naslednik Nikole Karabatića, najboljeg rukometaša u istoriji ovog sporta. Znaju u Magdeburgu kakvog bisera imaju u svojim redovima, pa su ga vezali čak do 2028. godine. Činiće u narednim sezonama pakleni tandem sa zemljakom Omarom Ingijem Magnusonom.

Visok je samo 186 centimetara, a pažnju na sebe je skrenuo na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Hrvatskoj 2018. Bio je prvi strelac selekcije sa 53 gola. Svaka čast fudbalerima, imali su bum pre nekoliko godina, ali nacionalni sport koji je proslavio Ribare, zemlju sa samo 380.000 stanovnika, ipak je rukomet. Nekada je Olafur Stefanson bio „bog“, sada je to Gisli Torgeir Kristjanson.

Počeo je rukometnu karijeru u Hafnerfjerduru gde je sa samo 17 godina osvojio Kup Islanda. Moćni, veliki Kil kupio ga je 2018. godine, stavio paraf na saradnju do 2021. godine, ali na Baltiku nisu imali „njuh“ za Gislija, kao svojevremeno i za Danca Rasmusa Laugea. Česte povrede su ga poremetile, pa su ga Zebre pustile.

S Kilom je osvojio Kup Nemačke 2019. i titulu 2020, a onda prelazi u Magdeburg, dva puta je osvajao Superglob, nezvanično Svetsko klupsko prvenstvo. U junu je po cenu pogoršanja načetog ramena stisnuo zube, odigrao finale evroelite sa Kjelceom, iako se povredio manje od 24 sata pre toga u polufinalu protiv Barselone, i doneo svom timu najvredniju titulu u klupskom rukometu, pehar šampiona Evrope.


tagovi

Gisli KristjansonRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija Islandarukometno EPrukometno prvenstvo evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara